A+ A A-

Islamska zajednica organizuje prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Turskoj

29 01 2019 01 sergija turska

Razorni zemljotres koji je pogodio Republiku Tursku prije nekoliko dana, uz stradanje stanovništva i velike materijalne štete, unio je zebnju i strah od mogućnosti ponavaljanja sličnih elementarnih nepogoda i katastrofa.

- Ovih dana iskazujemo naše dužno saosjećanje spram svih stradalih u ovom zemljotresu, a naročito izražavamo duboko saosjećanje prema porodicama žrtava i teško ozlijeđenih. U trenucima životnih patnji i iskušenja, oslanjamo se na neizmjernu Božiju moć i pomoć. On, Milostivi Gospodar, na strani je strpljivih i onih koji sa predanošću prihvataju udarce sudbine, poručili su danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Na osnovu zaključka Rijaseta Islamske zajednice, u petak, 31. januara 2020. godine, nakon klanjanja džuma-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori biće organizovana sergija za pomoć nastradalim u zemljotresu u Turskoj.

- Neka nam Poslanikovo obećanje „da Allah, dž.š., pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu“ bude podsticaj da ne zaboravimo našu obavezu prema ljudima u nevolji i životnim kušnjama, stoji na kraju obavijesti.