A+ A A-

Sutra Dan oslobođenja Mekke

Kaba

SARAJEVO, 12. MAJA (MINA) - BIR Televizija će večeras nakon iftara emitovati specijalni program povodom Fetha, Dana oslobođenja Mekke.

Program počinje s akšamskim ezanom, a realiziran je u Aladža džamiji u Foči i Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, zatim u banjalučkoj Ferhadiji, dok će centralni dio programa biti sadržaj sa Musalle iz Potočara.

Dan oslobađanja Mekke je sutra, 20. ramazana, odnosno 13. maja 2020. godine.

Poslanik Muhammed a.s. je 20. ramazana osme godine po hidžri, odnosno 13. januara 630. godine, izdao naredbu okupljenoj muslimanskoj vojski da uđe u Mekku, s izričitim upozorenjem da ne smiju upotrijebiti oružje i silu, osim ako budu napadnuti.

Oko 10.000 vojnika ušlo je u grad bez otpora i prolijevanja krvi, a nekoliko žrtava je bilo jedino na pravcu na kojem se nalazio Halid ibni Velid, kojem su se suprotstavili ljudi iz njegova plemena.

Muhammed a.s. je nakon ulaska u harem Ka’be uništio sve kipove koje je zatekao, učeći kur'anski ajet: I reci: “Došla je istina, a nestalo je laži; laž, zaista nestaje”, a stanovnicima Mekke je poručio "Reći ću vam isto ono što je rekao moj brat Jusuf: 'Ja vas sada neću koriti', reče – 'Allah će vam oprostiti, od milostivih On je najmilostiviji!' Idite, slobodni ste!".

Oslobođenje Mekke predstavlja jednu od najgrandioznijih vjersko-duhovnih, moralno-etičkih, kulturno-civilizacijskih i pravno-običajnih revolucija u povijesti svijeta.

Poslanik, s.a.v.s., se vratio na polaznu tačku svoje misije. Iskusio je progon, rat i vraćao se na izvor u miru, ovjenčan pobjedom. Upravo zbog toga je i specijalni program koji će večeras biti emitovan realiziran upravo u povratničkim mjestima: Banjaluci, Foči i Srebrenici.

Stalna borba i uporan rad i trud kako bi se osigurala opstojnost bošnjačkih povratnika u ovim dijelovima naše zemlje donijela je pobjedu i rezultate, pa se tako u Foči uče mukabele u džamijama i pripremaju brojni iftari povratnicima, u Banjaluci je obnovljeno svih 16 džamija i uskoro se otvara medresa, u Srebrenici su džamije također obnovljene,  ulice odzvanjaju grajom bošnjačke djece i u školi bošnjačka djeca predstavljaju većinu.

Sve je to feth današnjih generacija muslimana u Bosni i Hercegovini.

 - Želimo skrenuti pažnju na naše povratničke džemate, jer je to blagodat koju je Poslanik a.s. doživio da se, nakon što je bio protjeran iz Meke u Medinu, vrati nakon osam godina u Meku, bez osvete i bez mržnje, da očisti Kabu od svega onoga čime je do tada bila kontaminirana i vrati je na uslugu svim ljudima, ljudskom rodu i nama muslimanima da uživamo kroz ibadete - izjavio je direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Ismail ef. Smajlović. (kraj)