Logo

50 godina Preporoda - Na današnji dan izašao prvi broj

SARAJEVO, 15. SEPTEMBRA (MINA) - Na današnji dan prije 50 godina izašao je prvi broj Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, zvaničnih novina Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Prvi broj Preporoda izašao je iz štampe 14. redžeba, 1390. godine po Hidžri, odnosno 15. septembra, 1970. godine. List je izašao kao glasilo Udruženja ilmijje za SR BiH, a cijena mu je bila 1 N.D. (jedan novi dinar).

Prvi broj je, zajedno sa prilogom "Tebi, mladiću, i tebi, djevojko", odštampan je na 12 novinskih strana, u crno-bijelom otisku, sa dvobojnom (zelena) varijantom na naslovnoj i zadnjoj stranici. Odštampan je u deset hiljada primjeraka, a tiraž je prevezen taksijem do redakcije, gdje je raspoređivan, adresiran i slat na adrese tadašnjih odbora Islamske zajednice.

Preporod ima reputaciju jednog od najznačajnijih printanih medija u BiH, a s provjerenim informacijama, člancima i analizama već 50 godina promovira univerzalne vrijednosti. Njegovo ime ukazuje na cilj i svrhu: kontinuiranim progresom učiniti boljim pojedinca i društvo shodno zahtjevima vremena i kur'anskom porukom koja je moto Preporoda i nalazi se kao dio loga na njegovoj naslovnici: “Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promijeni sebe.“

„Danas, na 50-tu godišnjicu od izlaska iz štampe prvog broja Preporoda, uredništvo, članovi redakcije i saradnici ove novine i dalje stoje čvrsto uz moto po kojem je promjena nabolje moguća samo ako i sam nastojiš svijet učiniti boljim. U tome je i zalog za nadu da će to zavrijediti Božiju pomoć. Preporod je zato uvijek bio u misiji poboljšanja. Media centar Islamske zajednice, sadašnji izdavač IIN  Preporod, je ponosan što u lepezi svojih medijskih platformi ima ovako značajan medij i zahvaljuje  svim pojedincima koji su svojim entuzijazmom i zalaganjem doprinijeli polustoljetnom kontinuitetu izlaženja Preporoda“, izjavio je za Agenciju MINA direktor Media centra Amir Sakić.

Posebnu zahvalu uputio je Udruženju Ilmije u čijem je okrilju ponikao Preporod i Rijasetu IZ čija je nesebična podrška omogućila Preporodu da prebrodi brojne izazove s kojima se suočavao.

Glavna urednica Preporoda Senada Tahirović izjavila je kako je pola stoljeća za Preporod pravi zlatni jubilej, ne samo za njegovu redakciju i Media centar IZ u BiH, nego za Islamsku zajednicu i bosanskohercegovačko društvo u cjelini.

„S obzirom na izazove s kojima se suočavaju štampani mediji u cijelom svijetu, i na činjenicu da oni danas nemaju ulogu kakvu su imali ranije, ponosni smo što smo od onih koji i dalje imaju perspektivu i koji nastavljaju objavljivati kvalitetan sadržaj“,  kazala je Tahirović.

U izjavi za Agenciju MINA podsjetila je da Preporod već 50 godina ima vjernu čitalačku publiku na svim kontinentima i da je dostupan u štampanom i u digitalnom izdanju.

„Ne odustajemo od unaprjeđenja sadržaja, niti od unaprjeđenja forme kojom taj sadržaj činimo dostupnijim i prijemčivijim, jer ustvari , ne odustajemo od uvjerenja da svakoga zanimaju ozbiljne teme i jer u skladu s našom misijom vjerujemo da je znanje i istinita informacija svačije pravo, a ne privilegija odabranih. Ponosni smo na naše prethodnike, uvažavamo njihov rad i ono što smo od njih naslijedili. Također smo izuzetno ponosni i na današnju malobrojnu, ali vrijednu redakciju koji s velikim entuzijazmom i energijom kreira Preporod, uz poštivanje principa profesije i, dakako, poštivanje principa naše i misije Islamske zajednice“,  dodala je Tahirović.

Od osnivanja, Preporod promovira nezavisno mišljenje i novinarstvo, za Preporod pišu i govore najveća domaća i svjetska imena iz različitih naučnih i kulturnih oblasti bez obzira na vjerska i politička uvjerenja i riječ je o novinama koje su zadržale princip borbe protiv uskih i zatvorenih vjerskih, nacionalnih i ideoloških okvira.

Posebno bogatstvo Preporoda jeste što predstavlja svojevrsnu enciklopediju tradicije, baštine, kulture i povijesti koja stoljećima egzistira na ovim područjima i gotovo je nemoguće baviti se bilo kakvim istraživanjem islamske misli, ali i višestoljetne tradicije ovog prostora, bez konsultiranja Preporoda kao izvora koji se danas citira u svim važnijim naučnim radovima i publikacijama. Također, Preporod je medij koji nikada nije prekinuo direktnu vezu s narodom čija mišljenja cijeni i artikulira kroz različite novinarske forme.

Danas Preporod uglavnom izlazi na 64 novinske stranice u full-coloru, ima iznimno posjećen web-portal i Facebook stranicu, a do sada je odštampan u milionima primjeraka.

Ovaj značajan jubilej Preporoda će do kraja 2020. godine biti obilježen prigodnim sadržajima, a svečana akademija, tematska izložba i međunarodna konferencija povodom 50. godišnjice bit će organizirane u saradnji sa drugim institucijama Islamske zajednice na način primjeren vanrednim okolnostima s kojima se suočavamo.

Također, za vjerne čitaoce i pretplatnike Preporoda pripremljeni su prigodni pokloni, a svim ljubiteljima lijepog i korisnog štiva biće ponuđena i dva posebna izdanja.  (kraj)

15 09 2020 02 preporod naslovnica

 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.