A+ A A-

MIZ Mostar: Činjenicama protiv laži o vakufu Nezir-agine džamije

SARAJEVO, 20. OKTOBRA (MINA) - Povodom zlonamjernih istupa u kojima je jedini cilj blaćenje Islamske zajednice, a što je kulminiralo iznošenjem netačnih navoda o Nezir-aginom vakufu u Mostaru, saopćenjem za javnost oglasio se Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

„Za razliku od tvrdnji koje neutemeljeno iznosi slobodni novinar Fatmir Alispahić, činjenice govore da Nezir-agin vakuf u Mostaru jeste faktički oduzet od komunističkog režima na način da je u periodu pedesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća sravnjena Nezir-agina džamija i mekteb, a harem ekshumiran. Nakon toga, bivši harem je služio kao mahalsko igralište sve do rata. Da je slobodni novinar postupio imalo profesionalno i objektivno, utvrdio bi da je objekat pred kojim se slikao, poslije rata rekonstruisani Nezir-agin mekteb, kao i uz njega obnovljena džamija.  Isto tako bi utvrdio da je zemljište stambene zgrade za koju  tvrdi da je napravljena na kostima Bošnjaka privatna parcela koja nikad nije bila dio vakufa“, navodi se u saopćenju Medžlisa.

Kako se dodaje, sve informacije iz kruga Islamske zajednice Alispahić je mogao dobiti od prethodnog muftije Smajkića sa kojim je istog dana napravio prilog u kom se hvalio  odličnim relacijama i saradnjom sa  muftijom.

„Ovo iz razloga što su sve radnje oko obnove i transformacije Nezir-aginog vakufa u skladu sa pravilima Islamske zajednice izvršene za vrijeme muftije Smajkića, a o čemu ga Fatmir Alispahić nije upitao ni riječi“, kaže se u saopćenju.

Pojašnjava se da je Islamska zajednica 2003. godine, s obzirom na to da navedeno zemljište već decenijama nije služilo kao harem, na zahtjev UNESCO-a dala saglasnost da se skine gornji sloj zemljišta bivšeg harema visine cca dva (2) metra, kako bi se oslobodio prostor za deponovanje i rezanje kamena za izgradnju Starog mosta.

Tada su i nastale fotografije koje su prikazane u prilogu.

„Na taj način je Nezir-agin vakuf stavljen u funkciju obnove Sultan Sulejmanovog vakufa - Starog Mosta. Tom prilikom, 2003. g. na bivšem haremu od cca 1800 m2, nađeno je nekoliko dijelova pojedinačnih kostiju koje su u skladu sa islamskim propisima sklonjene i ponovo dostojanstveno  ukopane u Šarića harem“, navode iz MIZ Mostar.

Nakon toga, više od  deset godina od obnove Starog mosta opisani lokalitet je korišten kao auto-parking za posjetioce.

„S obzirom da su Nezir-agina džamija i mekteb već bili obnovljeni, na osnovu prethodnih saglasnosti, 2015. godine se krenulo u transformaciju i preostalog dijela vakufa u sladu sa šerijatskim propisima, pa je tako na dijelu parcele bivšeg harema izgrađen hotel Kapetanovina koji je u vlasništvu Islamske zajednice, a čijom izgradnjom je povećana vrijednost vakufa. Dakle, niti je Nezir-agin vakuf prodat, niti je bilo šta  sagrađeno na kostima Bošnjaka, niti prikazana stambena zgrada ima ikakve veze sa vakufom i imovinom Islamske zajednice. Zbog toga smatramo da je cjelokupni  prilog tendenciozno i senzacionalistički napravljen u cilju promocije i pribavljanja lične koristi takozvanog slobodnog novinara“, zaključuje se u saopćenju MIZ Mostar. (kraj)

MIZ Mostar