A+ A A-

Svečani prijem povodom dodjele murasele muftiji sarajevskom Nedžad-ef. Grabusu

Prijem Muftija Grabus 09

SARAJEVO, 20. OKTOBRA (MINA) - Svečani prijem povodom dodjele murasele novom muftiji sarajevskom dr. Nedžad-ef. Grabusu održan je danas u Hotelu "Hills". 

Svečanost dodjele murasele održana je prije podne u Baščaršijskoj džamiji, čime je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH ovlastio dr. Grabusa da kao nosilac vjerskog autoriteta tumači učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Zajednice.

Svečanom prijemu su, uz reisu-l-ulemu i muftiju Grabusa, prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini Safet Softić, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, članovi Sabora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice s područja Muftijstva sarajevskog, predstavnici vjerskih zajednica, te političkog, javnog i kulturnog života u našoj zemlji.

„Muftija Grabus je pokazao da ima znanja i snage preuzeti odgovorne pozicije u Zajednici i stekao je povjerenje reisu-l-uleme“, kazao je ovom prilikom predsjednik Sabora Safet Softić, poručivši kako je iskustvo muftije Grabusa u vođenju Zajednice u državi Evropske unije (EU) značajno za Bosnu i Hercegovinu u aktuelnom trenutku.

Nakon njega, prigodno obraćanje je imao muftija Grabus.

„Želio bih iskazati duboko poštovanje reisu-l-ulemi što mi je ukazao čast da obnašam dužnost muftije sarajevskog. Potrebno je iskazati i zahvalnost muftiji Ljevakoviću na svemu što je radio kao muftija sarajevski“, istakao je dr. Grabus.

Potom se obratio zamjenik reisu-l-uleme, dr. Enes-ef Ljevaković, koji je prethodno obnašao dužnost sarajevskog muftije.

„Zahvalio bih reisu-l-ulemi i Saboru IZ na povjerenju koju su mi ukazali kada su me imenovali kao muftiju sarajevskog. Zahvaljujem i saradnicima iz službi Muftijstva na predanom radu. Zahvaljujem glavnim imamima i imamima koji su na prvoj liniji rada Zajednice. Zahvaljujem koordinatorima na radu i trudu u proteklom periodu. Čestitam dr. Grabusu na imenovanju i vjerujem da će on unijeti novu snagu i energiju u rad Muftijstva“, rekao je ovom pirlikom dr. Ljevaković.

Današnjem prijemu prisustvovala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je poručila da na priliku da se obrati ovom skupu gleda kao na posebnu čast.

„Počastvovani smo što ste upravo vi muftija u najljepšem gradu na svijetu. Gradonačelnik Ljubljane je tokom nedavne posjete Sarajevu istakao baš vas kao osobu s kojom je izuzetno ugodno sarađivati, te naglasio vaše zalaganje tokom obavljanja dužnosti muftije ljubljanskog Grad Sarajevo vam na vašem putu čuvanja naše tradicije želi dati punu podršku“, kazala je gradonačelnica Karić.

Nakon što je uručio zahvalnicu dosadašnjem sarajevskom muftiji, dr. Enes-ef. Ljevakoviću, prigodno obraćanje održao je i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

„ Muftija mora voditi računa o tome da li je Poslanik doista tako rekao i o tome šta je podrazumijevao pod tim šta je rekao. Uz to, treba da poznaje i okolnosti u kojima se nalazi onaj kome izdaje fetvu, jer je fetva uvjetovana vremenom i mjestom, i ne mora imati trajnu vrijednost; promjenljiva je. Osnova u fetvi je da se ne iznevjeri duh i intencija islama. Imajući ovo u vidu, mi na odgovornu funkciju muftije nastojimo imenovati izraslog i afirmiranog, uglednog učenjaka, koji i svojim načinom života na posredan način ljudima daje fetvu“, kazao je reisu-l-ulema.

Posebno je naglasio kako muftija Nedžad-ef. Grabus spada u red izraslih i afirmiranih učenjaka.

„Imajući to u vidu i rukovodeći se onim što je do sada pružio na planu afirmiranja islamskih učenja i produbljivanja znanja o njima, danas mu predajemo veliki emanet brige o autentičnosti islamskog učenja na području sarajevskog muftiluka“, poručio je reisu-l-ulema. (kraj)