Logo

Održana sjednica Vijeća muftija

13 12 2021 01 sjednica vijeca muftija

Sarajevo, 13. decembar 2021. (MINA) - Danas je u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana 31. redovna sjednica Vijeća muftija.

Na sjednici je usvojen zapisnik sa 30. redovne sjednice Vijeća muftija i prihvaćena informacija o značajnijim aktivnostima reisu-l-uleme i drugih članova Vijeća muftija između dviju sjednica Vijeća.

Potom je razmatran i usvojen Plan rada Vijeća muftija za 2022. godinu; razmatran je i usvojen Nacrt plana rada Rijaseta za 2022. godinu; razmatran je i usvojen Nacrt budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2022. godinu.

Na sjednici je također donesena odluka o utvrđivanju visine nisaba za džumade-l-ula, džumade-l-uhra i redžeb 1443. hidžretske godine.

Razmatran je i usvojen Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru reisu-l-uleme; data je saglasnost na nastavni plan i program mektepske pouke Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj; usvojen je Nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u dijaspori; razmatran je i usvojen Izvještaj o akciji kurbana 2021. godine.

Na sjednici su razmatrani i prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima i transformacijama vakufske imovine.

Vijeće muftija raspravljalo je i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.