Logo

Reisu-l-ulema Kavazović: Lejletul-kadr je prilika da preispitamo svoje duhovno stanje

Lejletul kadr By Amir Sakić

SARAJEVO, 27. APRIL 2022. (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu večeras je prije teravih-namaza održana centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr.

Kadersku dovu proučio je prvi imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Mensur-ef. Malkić, dok je kadersku poruku vjernicima uputio reisu-l-ulema Islamske zajedncie Husein-ef. Kavazović.

„Lejletul-kadr je noć 'u kojoj se razlučuje svaka mudra stvar', kako se navodi u Kur'anu; noć odluke, noć u kojoj se odlučuje o svemu što će se, shodno Allahovom znanju, dogoditi u toku naredne godine, do sljedeće kaderske noći: kada će pasti kiša, kakvo će biti rastinje i sl., kakva će biti nafaka, ko će se roditi, a ko umrijeti.To je noć u kojoj se iniciraju i pokreću stvari da bi se proizveli uzroci koji će dovesti do realizacije onoga što će se dogoditi“, pojasnio je reisu-l-ulema Kavazović.

Kako je naglasio, onaj ko u Kaderskoj noći uradi neko dobro s namjerom da postigne Allahovo zadovoljstvo, kod Allaha zadobiva vrijednost, značaj i ugled.

„U toj noći je objavljena Knjiga posebne vrijednosti, posredstvom meleka posebne vrijednosti, poslaniku posebne vrijednosti i ummetu posebne vrijednosti. Ibadet u ovoj noći je vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci“, naveo je reisu-l-ulema.

Podsjetio je i da je Lejletul-kadr jedno od vremena u kojima Allah prima dovu, te je dodao da je, prema hadisu, u ovoj noći lijepo učiti dovu “Bože moj, Ti si Onaj koji oprašta, voliš opraštanje, pa oprosti i meni”.

Reisu-l-ulema Kavazović je objasnio kako ovo znači da je svakome prepušteno da ovu noć iskoristi shodno svojoj potrebi i svome stanju.

„Večerašnja noć je izuzetna prilika da preispitamo svoje duhovno stanje i pokajemo se za grijehe i propuste koje smo počinili. Meleki koji noćas silaze na Zemlju vole slušati jecaje pokajnika. Pokajte se, braćo i sestre. Srcem izrecite svoje kajanje i donesite odluku da se više nećete vratiti grijehu koji ste po/činili! Svako dobro koje uradite u ovoj noći ravno je kao da ste ga radili neprekidno toliko godina. I donesite večeras odluku da ćete se promijeniti, da ćete popraviti svoje stanje i svoj odnos prema Allahu“, poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

Tokom večerašnjeg prigodnog programa kur'anske ajete i ilahije su izveli vrsni učači Kur'ana i interpretatori duhovne muzike. (kraj)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.