A+ A A-

Karađoz-begova medresa domaćin Četvrtih susreta Mreže mladih

P1620288

MOSTAR, 17. JUNI 2022. (MINA) - Budućnost naroda, društva, države i zajednice u najvećoj mjeri zavise od mladih generacija, njihovog pravilnog odgoja i obrazovanja. Društvo koje podbaci u ovom segmentu rizikuje da izgubi mlade ljude i dovede u pitanje budućnost države i društva - izjavio je dr. Enes Ljevaković, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini prilikom otvaranja Četvrtog susreta Mreže mladih koji se od 17. do 19. juna održava u Mostaru.

Tema ovogodišnjeg susreta koji je okupio oko 150 članova Mreže mladih iz muftijstava, mešihata i dijaspore jeste „Mladi u promociji moralnih i društvenih vrijednosti“, a programom je predviđeno održavanje brojnih edukativnih ali i zabavnih sadržaja za mlade.

Domaćin je Karađoz-begova medresa, a organizira ga Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, s ciljem upoznavanja mladih i razmjene ideje.

Dr. Ljevaković je u uvodnom obraćanju posebno ukazao na važnost mladih ljudi za budućnost države i društva.

„Mreža mladih je formirana radi vas, vašeg učenja, razmjene ideja i iskustava. Želimo da vam iskažemo našu podršku i ohrabrenje da ideje od opće koristi sprovedete u djela. Islamska zajednica na svim nivoima pruža podršku projektima čiji su nosioci mladi. To je važno opredjeljenje koje može i mora podržavati za kvalitetno provođenje osnovne misije u promociji islamskih vrijednosti“, kazao je dr. Ljevaković.

Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, podsjetio je kako je Islamska zajednica pokrenula projekat Mreže mladih prepoznavši snagu mladosti u svakoj fazi društvenog organiziranja.

„Zahvaljujući tom resursu, kroz naše džemate, odgojno-obrazovne institucije i druge aktivnosti koje provodimo u svim područjima djelovanja, uvidjeli smo da su od posljednjeg susreta Mreže mladih u Novom Pazaru pa do ovog u Mostaru dvije godine prekida podarile kvalitetu koju nismo mogli ni slutiti“, kazao je Smajlović, ukazavši na važnost upoznavanja mladih i priliku koju su dobili dolaskom na ovaj događaj.

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović poželio je dobrodošlicu mladima u Mostar, ocijenivši da je ovom Muftijstvu povjerena rijetka i draga uloga da bude domaćin mladićima i djevojkama koji čine Mrežu mladih.

„Ovo će biti dragocjeno i važno iskustvo, jer se na jednom mjestu nalaze mladi iz svih muftijstava i mešihata, a raduje nas i činjenica da će naše aktivnosti online pratiti i mladi iz naše dijaspore“, kazao je muftija Dedović.

On je dodao da cilj mladih okupljenih oko Mreže mladih treba biti izgradnja boljeg i pravednijeg svijeta. 

„Ovaj susret bit će prilika da čujete više jedni o drugima, da uvažite sugestije i kritike, a sve vaše opservacije biće važne za budući rad Mreže mladih“, poručio je muftija Dedović.

U skladu s temom ovogodišnjeg susreta „Mladi u promociji moralnih i društvenih vrijednosti“, dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove, istakao je da su edeb i moral jedan od temelja islamskog učenja i da je važno da se o tome među mladima govori, ali i da mladi o tome govore.

„Prije svega, valjaju usvojiti te kvalitete koje u sebi nosi islamski edeb i da te vrijednosti svakodnevno žive i promovišu na najljepši način“, kazao je dr. Svraka.

Nakon svečanog otvorenja održana je i promocija projekta s multimedijalnom izložbom „Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne“, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o projektu Islamske zajednice u BiH kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

Projekat su mladima predstavili prof. dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku, i Seid Eminović, voditelj Odjela za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u ovoj upravi. (kraj)