A+ A A-

Dani Ajvatovice: Iz Karaule jutros ispraćeni konjanici prema Oborcima

Ispraćaj konjanika 12

KARAULA, 25. JUNI 2022. (MINA) - Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros su ispraćeni konjanici koji počinju svoj put prema Oborcima, gdje će uz prigodan doček napraviti kratku pauzu, a nakon toga nastaviti put prema Donjem Vakufu, Pruscu i Ajvatovici.

Iz Karaule na put kreće i bajraktar Dželil Pajić, koji kaže kako bajrak nosi od vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„ Za mene je Ajvatovica nešto posebno i veliko i dok sam živ, s bratovom i svojom porodicom ću gajiti tu tradiciju“, kazao je Pajić.

Dodao je kako ima dva konja koji se posebno pripremaju za ajvatovički put.

„Na vrijeme se pripremamo tako što provjeravamo kakvi će biti ukrasi na konju. Ajvatovice je 1991. godine bila bila zabranjena, ali smo, Bogu hvala, ponovo oživjeli ovu tradiciju“, rekao je Pajić.

Vođa kolone Haris Drobo mještanin je Karaule i kaže da je sve spremno za ovaj put.

„Ajvatovica je dio tradicije Bošnjaka i to treba njegovati. Vrlo je danas teško organizirati konjanike, jer su i konji sve više povučeni zbog rentabilnosti i ekonomičnosti“, rekao je Drobo, ističući kako se danas najčešće posuđuju konji koji će pohoditi prema dovištu.

Iz Karaule je danas krenula impozantna kolona, kaže Drobo, a lijepo vrijeme poslužit će uspješnom i sigurnom dolasku u Oborce.

Salih-ef. Arslanović bio je dugogodišnji imam karaulske džamije i kazao je kako se od Ajvatovice u ovom kraju ne odustaje, jer o tome govori duboko ukorijenjena tradicija u životu našeg naroda.

„Bez obzira na kakvo vrijeme i iskušenja nailazimo, ponos mi je kazati kako sam godinama bio na čelu kolone, a danas je mojih 25 godina u toj ulozi“, kazao je efendija Arslanović.

Jutros je oko stotinu konjanika krenulo na put prema Oborcima, a među njima su i gosti iz Brčkog i Kozarca.

„Drago nam je da su ti ljudi danas sa nama, a to govori da smo matica za one koji žele čuvati tradiciju. Tu su i naši mještani koji ispraćaju ovaj događaj zadnje subote u junu mjesecu“, dodao je Arslanović.

Prema programu ovogodišnjih "512. dana Ajvatovice", planiran je doček konjanika u Oborcima u 12.00 sati, nakon čega će se u Sultan Sulejmanovoj džamiji u Šeherdžiku klanjati podne-namaz.

Konjanici će nastaviti put prema Donjem Vakufu, gdje se predaja bajraka i defile glavnom ulicom očekuje u 17.30 sati. (kraj)