A+ A A-

Vjerski program u Potočarima: Naša snaga je u vjeri

Vjerski program Potočari 4

POTOČARI, 10. JULI 2022. (MINA) - U okviru vjerskog dijela programa obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima, na musali u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari večeras su proučeni Kelimei-tevhid, zikr i hatma-dova.

Obraćajući se prisutnim, izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog, ukazao je na važnost slijeđenja Kur’ana, i njegovanja istinskih vrijednosti.

“Naše prisustvo ovdje puno govori. Naša halka večeras je velika, s nama su i naši šehidi. Imali smo priliku da smirimo svoja srca, ali i da razmišljamo o tome da smo na mjestu na kome je teško govoriti. Jer, ovdje svaki nišan govori posebnu priču. To je ibret nama, i bit će ibret do kraja svijeta. Mi danas možemo uzeti poruku da nas je Allah stvorio u čistoj vjeri i da je naša obaveza da je i očuvamo”, kazao je, između ostalog, Husić.

Dodao je da su temeljni izvori islama nepreušni izvori poruka i pouka.

“Od naših ruku nisu poticali zla djela. Mi smo se uvijek samo branili i uvijek ćemo se samo braniti, a naše najjače oružje su Kur’an i sunnet. Naša snaga je u našoj vjeru”, poručio je Husić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir-ef. Peštalić izrazio je zahvalnost svima koji su pružili podršku Srebrenici.

“Poštovanje prema žrtvama genocida pokazuje svijest Bošnjaka i Bošnjakinje, a važno je i za žrtve genocida, jer pokazuje da nisu same i da njih trud nije uzaludan. Žrtva naših majki je ogromna. Nakon genocida su smogle snage, hrabrosti, da se vrate na mjesto gdje je počinjen genocid. Na ovo moramo stalno podsjećati. Srebrenica živi, u njoj se danas rađaju djeca, zato se vrijedilo vratiti“, kazao je Peštalić.

Hatmu za šehide genocida proučili su imami na području Šehitluka Srebrenica i Žepa.

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari sutra, 11. jula, bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 50 žrtava genocida. (kraj)