A+ A A-

Smajlović na Musalli u Kamengradu: Muslimani BiH grade svoj put pobjede

Smajlović na Musalli u Kamengradu: Muslimani BiH grade svoj put pobjede

Muslimani domovine Bosne i Hercegovine grade svoj put pobjede, od Fatihove musalle do Igmana, poručio je danas u hutbi na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Kamengradu izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

U povodu Nove hidžretske godine, direktor Smajlović je kazao da je hidžra sklad pokreta koji polazi iz ljudskog napora u traganju za blagostanjem iz kojeg će se krunisati pobjeda.

Kako je naglasio Smajlović, put hidžre je put ka ostvarenju cilja, i u sebi nosi poruku potrebe za promjenom uslova života ljudi na Zemlji.

- Hidžra je poziv ljudima da se vrate prirodnoj čistoti pokajanjem. Poslanik, a.s., kaže da je najbolji muhadžir koji se čuva zabrana - grijeha. Kada je hidžra napustiti rodno mjesto radi očuvanja vjere, onda je feth vratiti se kao musliman; kada je Hidžra prestup koji udaljava od vjere, feth je iskrenim pokajanjem vratiti se u okrilje islama; kada je hidžra izdržati iskušenja mita i korupcije, feth je očuvati moralne principe i vrline darovane ljudskim dušama - istaknuo je Smajlović.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, Smajlović je kazao da je dužnost čuvati i učestvovati u sjećanju na važne događaje, te se osvrtati na pretke koji su ostavili brojna dobra za sve ljude.

- Bosna i Hercegovina je mjesto gdje žive dobročinitelji. Brojni hanovi za trgovce, musafirhane za putnike, bolnice za liječenje, imareti za gladne i, konačno, mektebi i univerziteti, nisu bili samo umjetnički dekor, nego monumentalna zdanja na kojima se gradila budućnost mladih u ljudskom rodu. Zato muslimani danas imaju razloga da s ponosom istaknu graditeljsku vrlinu svojih predaka - kazao je Smajlović.

Prema njegovim riječima, graditeljska vrlina potvrđena je i u ovoj generaciji kojagradi džamije, čak i onda kada su drugi rušili.

- Na takve vrijedi skrenuti pažnju i od takvih događaja uzeti pouku. Tako su čestiti branili vrijednosti i gradili hajrate.

Svi trebaju dati svoj doprinos za vjeru i ummet.

Potrebno je i dalje graditi kako džamije tako i druge hajrate od općeg društvenog značaja. Čovjek živi iskušenja ovoga svijeta sa svim uspjesima i padovima, pobjedama i porazima, napretku i zastojui musliman vjeruje da trenutni, naizgled, neuspjeh nije pad u očaj nego pouka za podsticaj naprijed - poručio je, između ostalog, Smajlović.

Ismail. 2.jpg - Smajlović na Musalli u Kamengradu: Muslimani BiH grade svoj put pobjede

(kraj)