A+ A A-

Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna mevludska svečanost održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji

SARAJEVO, 8. OKTOBAR 2022. (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je nakon podne-namaza održana centralna mevludska svečanost povodom obilježavanja 12. rebiul-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s..

U svojstvu domaćina, prisutne je poselamio prvi imam ove džamije hfz. dr. Mensur-ef. Malkić, koji je ovom prilikom istakao povezanost Gazi Husrev-begovog vakufa sa obilježavanjem ovog datuma.

„Ovim programom ispunjavamo i slovo vakufname Gazi Husrev-begova koji je naglasio da se ovdje svakog 12. rebiul-evvela uči mevlud“, kazao je Malkić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo se osvrnuo na program ovogodišnje manifestacije "Selam ya Resulallah, te poručio kako ona kroz različite kulturne i umjetničke forme svjedoči odnosu spram Muhammeda a.s..

„Tokom ove manifestacije u svim općinama na području našeg medžlisa i brojnim većim džamijama učimo mevlude i organiziramo brojne sadržaje poput predavanja, tribina, okruglih stolova, promocija, izložbi i programa za mlade“, rekao je dr. Velić.

Brojni elementi u Sarajevu, što u sadašnjosti, što kroz njegovu historiju, ukazuju na neprekidnu praksu slijeđenja sunneta.

„Ovaj grad je podignut na sunnetu Poslanika a.s.. Sarajevo se podizalo i raslo uz ezan, zikr, namaz i džamije. Zato je on otvoren, pun ljubavi i prihvata različitosti. Ovo je grad selama i mira, grad dobrih i velikih ljudi. Ovdje su živjeli čestiti vakifi, učeni ljudi, dobri pojedinci koji su u svakodnevnom životu svjedočili slijeđenje sunneta Muhammeda a.s. Mi nemamo drugog puta osim puta našeg Poslanika“, poručio je glavni sarajevski imam.

Mevludski program su izveli imami MIZ Sarajevo i hor Gazi Husrev-begove medrese, a prigodno predavanje je održao dr. Mustafa Prljača, savjetnik za medije reisul-uleme.

On je ovom prilikom podsjetio i na univerzalnost misije Muhammeda a.s. koja se očituje i u vladanju muslimana današnjice.

„Muhammed a.s. u sebi sadrži karakteristike svih poslanika koji su mu prethodili, baš kao što i Kur'an sadrži opće smjernice ranijih objava. Zbog toga, hvala Bogu, nikad nismo vidjeli da muslimani vrijeđaju druge poslanike, crtaju karikature ili pale svete knjige“, kazao je dr. Prljača.

Primjer Muhammeda a.s. je, kako je naglasio, pouka je o življenju u skladu sa redom u kojem je stvoren svijet oko nas.

„Odazivanjem na Božije neredbe i udaljavanjem od Njegovih zabrana, mi se uklapamo u red svijeta oko nas. U tom smislu slijedimo i Poslanika a.s. kao paradigmu tog vladanja i ponašanja na dunjaluku“, rekao je dr. Prljača.

Dovu na kraju programa proučio je pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo mr. Malik-ef. Šljivo.

Današnjim danom počinje i održavanje mevludskih manifestacija po općinama, kao i mevluda za žene u okviru manifestacije "Selam ya Resulallah", dok će u ponedjeljak biti upriličeno predavanje prof. dr. Hilme Neimarlije u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u 19.00 sati. (kraj)