A+ A A-

Premijera dokumentarnog filma o hafizu Ibrahimu Trebinjcu 16. novembra

Premijera dokumentarnog filma o hafizu Ibrahimu Trebinjcu 16. novembra

Dokumentarni film "Hafiz Ibrahim-ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti", autora Nedima Hrbata, bit će premijerno prikazan 16. novembra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, s početkom u 18.30 sati.

Dokumentarni film je rezultat saradnje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Media centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a premijera će biti održana u okviru manifestacije IITB „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović, koji je također autor knjige "Ibrahim Trebinjac, život i djelo", podsjetio je na značaj lika i djela ovog alima.

"Trebinjac pripada jednoj generaciji alima bosanskih koji su obilježili svoje vrijeme i koji su značajno utjecali na islamski pogled na život, na razumijevanje vjere kontekstualizirane u bosanskom društvu. On je u svojim tekstovima i misijskom radu identificirao i problematizirao društvene bolesti koje su još uvijek aktuelne u bosanskom društvenom ambijentu. Zbog svega navedenog i nemjerljivog doprinosa u odgojno obrazovnom procesu kroz obrazovne institucije  u Islamskoj zajednici koji su poznati malom broju ljudi, odlučili smo da njegov život i rad približimo i osvijetlimo široj društvenoj zajednici kroz dokumentarni film", naglasio je dr. Dautović.

O Trebinjcu u filmu govore njegovi prijatelji, kolege, učenici i studenti Almasa Imamović, Ferid Dautović, Muharem Omerdić, Enes Karić, Adnan Silajdžić, Nermina Baljević, Sead Seljubac, i drugi.

Prema riječima autora Hrbata, kroz razgovore sa sagovornicima pokušali su, osim upoznavanja sa biografijom hafiza Trebinjca, približiti i njegov lik onima koji ga nisu imali prilike upoznati.

"Sretan sam jer sam imao priliku, radeći na ovom filmu, pobliže upoznati hafiza Trebinjca, čovjeka kojemu je Kur'an bio i ostao temeljna jedinica 'svemira'. Fascinantni su podaci o njegovoj brizi za hifz, o njegovom boravku u zatvoru, ali i podaci o njegovom angažmanu u društvu i u Islamskoj zajednici, kako u džamijama u kojima je bio imam, tako i u svim obrazovnim institucijama Islamske zajednice tog vremena. Dovoljno je kazati da je hafiz Trebinjac, na primjer, duže od pedeset godina bio hatib, ili da je namaze klanjao sa hatmom. Vrijeme u kojemu je hafiz Trebinjac živio i djelovao nije bilo naklonjeno ljudima poput njega, ljudima koji su istinski živjeli vjeru, ali je hafiz Trebinjac ostao uspravnog hoda. Autentični bosanski alim", naglasio je Hrbat, koji je i izvršni direktor programa Media centra.

Hafiz Ibrahim Trebinjac rođen je u Sarajevu 14. oktobra 1912. godine. Poslije mekteba i osnovne škole, upisao se u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1933. godine.

Do svoje 21. godine završio je hifz pred hafizom Mustafom-ef. Mujezinovićem, a sedam kiraeta pred kurra hafizom Hamdijom Berberovićem.

Kada je 1935. godine osnovana Viša islamska šerijatsko-teološka škola, upisuje se i on među prvim njenim polaznicima. Diplomirao je u prvoj generaciji ove najviše školske ustanove 1939. godine. Nakon toga, Ulema medžlis u Sarajevu postavio je Trebinjca za imama Timurhan džamije i vjeroučitelja Druge osnovne škole u Sarajevu.

U odsudnim i teškim trenucima za muslimane hafiz Ibrahim Trebinjac angažirao se pomažući im na različite načine. To je radio kroz instituciju Islamske zajednice, Udruženje uleme El-Hidaje i organizaciju Mladi Muslimani.

Predavao je u Gazi Husrev-begovoj medresi. Uz hafiza Ćamila Silajdžića i hafiza Sinanudina Sokolovića inicijator je sekcije hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi, kao i posebnog fonda za potpomaganje učenika koji uče hifz.

Dva puta je vršio dužnost i direktora Gazi Husrev-begove medrese.

Kada je u septembru 1977. godine otvoren Islamski teološki fakultet, hafiz Ibrahim Trebinjac na njemu je postavljen za profesora. Predavao je dva predmeta: kiraet i hadis.

Hafiz Ibrahim Trebinjac bio je i autor i prevodilac nekoliko djela.

Na ahiret je preselio 16. oktobra 1982. godine. (kraj)