A+ A A-

Reisul-ulema se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta - Rabite

Reisul-ulema se sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta - RabiteSARAJEVO, 5. JANUAR 2023. GODINE (MINA) - Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se u Meki sastao s generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhamed Al-Isaom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji ove organizacije i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na promociji islamskog zajedništva, međureligijskog dijaloga i suprotstavljanja islamofobiji.

Reisul-ulema je domaćina informirao o aktivnostima Islamske zajednice, te naglasio odlučnost da se sačuva multikonfesionalni karakter Bosne i Hercegovine i duh međureligijskog dijaloga u svim državama u kojima djeluje Islamska zajednica.

Generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta prof. dr. Muhamed Al-Isa je izrazio zadovoljstvo što je reisul-ulema prihvatio članstvo u Vrhovnom vijeću Rabite i Akademiji islamskog prava (fikha), kao jednoj od najutjecajnijih akademija koje okupljaju islamske pravnike i alime u svijetu.

Također, dogovoreno je intenziviranje saradnje između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Rabite na različitim poljima od zajedničkog interesa, a reisul-ulema je generalnom sekretaru uputio poziv da posjeti Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

Sastanku, u sjedištu ove međunarodne organizacije, prisustvovala je delegacija Rijaseta Islamske zajednice, saradnici generalnog sekretara, direktor Regionalnog ureda Lige muslimanskog svijeta u Bosni i Hercegovini Abdullah el-Kari, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji Muhamed Jusić. (kraj)