A+ A A-

Održana svečana akademija povodom 486. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese

Održana svečana akademija povodom 486. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese (VIDEO)

SARAJEVO, 6. JANUAR 2023. (MINA) - U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu danas je održana svečana akademija povodom 486. godišnjice neprekidnog rada ove odgojno-obrazovne ustanove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad-ef. Grabus, direktori uprava i ureda Rijaseta Islamske zajednice, direktori drugih ustanova Islamske zajednice, ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, i brojni drugi gosti.

Ovom prilikom prigodno se obratio zamjenik reisul-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, naglasivši da je Medresa "u svojoj višestoljetnoj misiji obrazovanja i odgoja u značajnoj mjeri, a u nekim dionicama svoje historije i presudno, utjecala na tokove vjerskog, duhovnog, kulturnog pa i ukupnog društvenog života na ovim prostorima".

- Veliko djelo velikog Gazi Husrev-bega je inspiracija nama današnjima, kako onima koji su u stanju slijediti ga u graditeljskom dobru i svojim dunjalučkim blagodatima graditi ahiretsku kuću, tako i onima koji se nadahnjuju njegovom privrženošću načelima naše uzvišene vjere. Medresa koju je osnovao i koja u kontinuitetu djeluje do ovoga vremena u našoj kolektivnoj memoriji više je od obične škole - kazao je dr. Ljevaković. 

Podsjetio je da je Gazi Husrev-beg svoje vakufe ostavio budućim generacijama i naraštajima u naslijeđe, da ih koriste u namijenjene svrhe, da njima upravljaju, da ih održavaju i unapređuju shodno zahtjevima vremena i prostora.

- Kao vjerodostojni institucionalni okvir organiziranja muslimana ovih prostora, Islamska zajednica je preuzela amanet upravljanja, čuvanja i brige za sve vakufe, pa i Gazijine hajrate. Ova generacija muslimana ima priliku i čast da i sama da vlastiti doprinos razvoju i unapređenju Gazijinog vakufa i da bude dio projekta trajnog dobra. Dio objekata koje koristi žensko odjeljenje Gazi Husrev-begove medrese nagrizao je zub vremena i potrebno ih je renovirati i obnoviti. Pozivam sve svršenike Medrese, kao i sve muslimane, da se uključe u ovaj hairli projekat i da za tu svrhu izdvoje onoliko koliko mogu - poručio je Ljevaković.

Kako je naglasio v.d. direktora Medrese mr. Dževad Pleh, ova odgojno-obrazovna ustanova ispunjava sve programske zadatke Rijaseta Islamske zajednice ali i Ministarstva obrazovanja KS.

- Trenutno u našoj školi ima 465 učenika. Ono čime smo posebno zaokupljeni ovih dana, jeste projekat rekonstrukcije zgrade u kojoj su smještena ženska odjeljenja Medrese. Unatoč organizacijskim poteškoćama koje imamo tokom ovog projekta, postižemo dobre rezultate. Radosni smo zbog godišnjice i nastavit ćemo provoditi misiju koju ima ova škola - izjavio je Pleh.

Mr. Pleh je dužnost preuzeo 1. januara 2023. godine, a kako je naglasio, velike zasluge za uspjehe Medrese, ima prošli direktor hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, novi direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

- U proteklom periodu smo radili mnogo. Medresa ne bi bila ovako uspješna da nije bilo Božije pomoći, a zatim podrške reisul-uleme i Rijaseta Islamske zajednice, bez podrške ministara, tako i članova Medrese. Ne bi bila uspješna ni bez rada naših učenika, ali ni bez Bošnjaka i Bošnjakinja, naših vakifa. Nas je dragi Bog uvezao u cjelinu koja se zove Gazi Husrev-begova medresa - kazao je na akademiji Malkić.

Na svečanoj akademiji su, između ostalog, proglašeni laureati, osobe koje su dale poseban doprinos afirmaciji Medrese kroz svoj rad - dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić.

- Ovo priznanje su primili mnogi istaknuti članovi našeg društva, tako da mi čini posebnu čast i zadovoljstvo biti jedan od laureata. Ova škola je dala mnogo bosanskohercegovačkom društvu - naglasio je dobitnik Ismet Veladžić.

Prema riječima dr. Munira Mujića, Medresa predstavlja mjesto na kojem svi, koji je smatraju nečim vrijednim, mogu naći znanje i mudrost.

- Medresa je danas veoma prosperitetna škola, ali i vrijedan i poštovan konkurent na polju znanja i odgoja, što je još važnije. U Medresi se uvijek držalo do harmonije odgoja i obrazovanja - izjavio je Mujić.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su i priznanja za nesebično zalaganje i doprinos Medresi prof. Behiji Durmišević i Šerifi Delalić, uposlenici iz tehničkog osoblja.

Također, uručene su zahvalnice i priznanja i jednom broju 'prijatelja Medrese' koji svojim radom pomažu ovu ustanovu: Zejnilu Rebihiću, predsjedniku Tima za praćenje radova na zgradi ženskog odjeljenja Medrese, Mustafi Vatrenjaku, muteveliji Gazi Husrev-begovog vakufa, hafizu Omer-ef. Camiću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja, Harun-ef. Eminagiću, glavnom imamu MIZ Priboj, Sabriji Turnadžiću, stipenditoru učenika Medrese te Muhamedu Huseinbašiću, za podršku u projektima Medrese.

Gazi Husrev-begova medresa kontinuitet bilježi od 1537. godine i do današnjih dana iznjedrila je plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine. (kraj)