A+ A A-

Klanjana dženaza u odsutnosti stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Begova 1.jpg - Klanjana dženaza u odsutnosti stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji

SARAJEVO, 10. FEBRUAR 2023. (MINA) - Nakon džuma-namaza danas je u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori, klanjana dženaza u odsutnosti za nastradale u zemljotresu u Republici Turskoj i Siriji.

Dženazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio je reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ) Husein-ef. Kavazović, koji je prethodno kazivao i hutbu u ovoj džamiji.

„Svaka tragedija i ljudska patnja treba da uzdrma naše zaboravne, nerijetko sebične duše pred spoznajom koliko je ljudskom rodu neophodno međusobno saosjećanje i solidarnost u iskušenjima i nevoljama koja nas zadese. Ova strašna tragedija uvjerila nas je i u postojanje one ljepše, svjetlije strane našeg ljudskog lica. Saosjećanja i pomoći nastradalim, hvala Bogu, ne izostaje. Spremnost da se pruži ruka nevoljniku nadilazi uobičajene predrasude i granice. Sa svih strana svijeta“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Također, danas je u svim džamijama organizirana i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u Turskoj i Siriji.

„Devet godina sam bio u Turskoj, oni su me stipendirali, i žao mi je kad se ovdje desilo. Vrlo je važno da i mi pomognemo, jer je i Turska nama pomagala. Molim Allaha da im bude na pomoći“, izjavio je danas Zaim Makić.

Jedan od vjernika koji je danas bio prisutan u Gazi Husrev-begovoj džamiji na dženazi bio je i Abdusamed, iz Gaziantepa.

„Imam 23 godine i živim u Parizu. Porijeklom sam iz Gaziantepa. Mi smo htjeli ići u Gaziantep, prije toga smo bili u Istanbulu. Kada smo vidjeli da je bio zemljotres, došli smo u Bosnu. Ako Bog da sve će proći uz Allahovu pomoć. Važna je pomoć i podrška narodu Turske i Sirije“, kazao je on.

Podsjećamo, Islamska zajednica je pokrenula i veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju", a poziv građanima da učestvuju u ovoj akciji i pomognu posebno je uputio reisul-ulema Kavazović. (kraj)