A+ A A-

SHF2023: Otvoren Kongres o halal-kvalitetu

SHF: Otvoren Kongres o halal-kvalitetu

SARAJEVO, 18. MAJ 2023. (MINA) - U Sarajevu je u okviru Sarajevo Halal Fair (SHF) danas otvoren dvodnevni Kongres o halal kvalitetu, u organizaciji Agencije za certificiranje halal kvaliteta.

Suorganizatori su Sarajevo halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku "Hranom do zdravlja".

Svečnom otvorenju Kongresa o halal-kvaliteti prisustvovao je izaslanik reisul-uleme muftija tuzlanski dr. Vahid Fazlović, Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, prestavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi pozvani gosti iz zemlje i inostranstva.

„Vjerujemo da će ovaj cijenjeni naučni skup i njegovi rezultati kao pisane publikacije doprinijeti potpunijem razumijevanju i primjeni pravila o halalu, te da će otvoriti nove mogućnosti i perspektve“, poručio je muftija Fazlović.

Naglasio je da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini radom svojih organa i ustanova, u skladu s konstitutivnim izvorima islama i osebujnom interpretativnom tradicijom, osigurava muslimanima u Bosni i Hercegovini i Bošnjacima izvan njenih granica pravilno razumijevanje islama i islamskih propisa.

Učesnicima su se na početku Kongresa obratili predsjednik Upravnog odbora Agencije za certificiranje halal-kvaliteta dr. Ahmed Hatunić, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) Ihsan Övut, profesor na Univerzitetu York, imunolog dr. Mohammad Osman, profesor emeritus iz oblasti nutricionizma sa Tehnološkog fakulteta Tuzla dr. Midhat Jašić i dekan Tehnološkog fakulteta Tuzla prof. dr. Sead Ćatić.

Profesor Jašić je istaknuo da na Kongresu učestvuju najvažniji svjetski naučnici iz oblasti halal-kvaliteta.

Na Kongresu učestvuje 31 predavač iz Amerike, Tajlanda, Indonezije, Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Poljske, Austrije, Italije, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dekan Sead Ćatić je napomenuo da će akademska zajednica uvijek rado učestv ovati u organizaciji i suorganizaciji ovakvih skupova, te je ponudio saradnju u pisanju naučnih radova, izradi studija i elaborata kao i svega što je u domenu nauke.

„O važnosti ovog skupa govori i broj naučnika i zemalja iz kojih dolaze a koji su uzele učešće, kao i broj radova o kojima ćemo imati priliku da čujemo u ova dva dana, još jedna su potvrda o sve većoj svijesti konzumenata o važnosti halal-proizvoda, i sve većim brojem kompanija koje imaju ili uvode halal certifikaciju u svoje poslovanje“, istaknuo je dr. Ćatić.

Podsjetio je da je značajan dio rada na halal-kvalitetu potekao upravo sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle.

Program Kongresa podijeljen je u sedam sesija koje obrađuju oblasti halal-standardizacije, akreditacije, halal-certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal-poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama.

Kongres halal-kvaliteta okuplja eksperte globalne halal-industrije s ciljem razmjene i prezentacije znanja i najboljih praksi u proizvodnji i preradi halal-proizvoda širom svijeta.

Kompletni radovi koji će biti predstavljeni na Kongresu objavljeni su u časopisu Journal of Halal Quality and Certification. Za ovo, ujedno i prvo izdanje časopisa prikupljeno i objavljeno je 13 cijelih radova. Radovi će biti uključeni u međunarodne naučne baze podataka od prvog broja. Časopis će doprinijeti razvoju i širenju naučne misli i rezultata istraživanja u oblasti halal kvaliteta i certifikacije.

U Zborniku sažetaka i radova Kongresa objavljeno je više od 50 sažetaka i tri cijela rada čiji autori dolaze iz 17 zemalja. Izdavač ove publikacije je Agencija za certificiranje halal kvalitete, dok su suizdavači Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek iz Hrvatske.

Na Kongresu su dodjeljne zahvalnice sponzorima koji su podržali organizaciju ovog događaja. Također, uručeno je i prizanje muftiji Vahid-ef. Fazloviću kao i drugim osobama koje su doprinijele razvoju i afrmaciji halala u Bosni i Hercegovini i svijetu. (kraj)