A+ A A-

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića

SARAJEVO, 12. SEPTEMBAR 2023. (MINA) - Reisul-ulemu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića danas je posjetio ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim, koji ove sedmice boravi u radnoj posjeti našoj zemlji.

Upućujući riječi zahvalnosti, reisul-ulema Kavazović ovom prilikom je naglasio da je Država Katar prijateljska država, koja je uvijek pomagala i stojala uz Bosnu i Hercegovinu.

- Država Katar je jedna od najvažnijih prijateljskih zemalja Bosne i Hercegovine, a Ministarstvo vakufa ove zemlje je veliki prijatelj Islamske zajednice. Počašćeni smo posjetom ministra našoj zemlji.

Do sada smo imali veliku podršku Države Katar, kako Islamska zajednica, tako i država.

Najvažniji projekti koje smo zajedno završili je obnova fakulteta Islamske zajednice, zatim izgradnja nove zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke, čitav niz drugih projekata širom naše zemlje. Možemo kazati da je, zaista, naša saradnja velika i da se nadamo da ćemo s ministrom otvoriti nova pitanja, za dobrobit našeg naroda, imajući u vidu da su naša braća iz Katara uvijek bila sa nama - izjavio je reisul-ulema. 

Reisul-ulema.JPG - Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar posjetio reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića

Ministar je naglasio da se rado odazvao velikodušnom pozivu za posjetu, te je komentarisao međusobne odnose.

- Nema sumnje da je odnos na vakufskoj i vjerskoj strani napredan i sve veći i ukorijenjen.

Proteklih godina Ministarstvo za vakufe i islamska pitanja u državi Katar uvijek je bilo u kontinuiranoj saradnji sa reisul-ulemom i Islamskom zajednicom, a to će se nastaviti i u budućnosti u drugim projektima, uključujući projekte koji su završeni, i u projektima koji su u toku, a također u projektima koji se proučavaju.

To nastavljamo da radimo na osnovu visokih direktiva Države Katar - kazao je on.

Ministar Al Ghanim danas će prisustvovati i svečanoj sjednici Rijaseta Islamske zajednice, te će, između ostalog, posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, koja je izgrađena sredstvima Države Katar, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, objekat Ženske medrese u okviru Gazi Husrev-begove medrese, te Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (kraj)