A+ A A-

Pod nebom vedre vjere: Održana radionica islamske kaligrafije sa Nerminom Vehab Đulović

Pod nebom vedre vjere: Održana radionica islamske kaligrafije sa  Nerminom Vehab Đulović

SARAJEVO, 28. OKTOBAR 2023. (MINA) - U okviru izložbe "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" danas je u Collegium Artisticumu u Sarajevu upriličena specijalna radionica islamske kaligrafije sa Nerminom Vehab Đulović.

Posjetioci su se detaljnije informirali o ovoj umjetnosti, načinima na koje ona nalazi svoje mjesto u modernom umjetničkom izražavanju i popularnim formama, kao i tehnikama pisanja i značenju iza svakog poteza.

- Kada sam ja bila učenik medrese, u kaligrafiji je tada bio jedan mirni, blagi početak. Danas možemo kazati da u Bosni i Hercegovini ima značajan broj vrsnih kaligrafa, umjetnika, i javlja se renesansa kaligrafije. Sve je više zainteresovanosti. Ako Bog da, radit ćemo na tome da širimo ovu vrstu umjetnosti, krasopis. Arapska kaligrafija se dijeli na nekoliko stilova, danas se kaligrafi služe uglavnom sa tih šest najznačajnijih. Ali je i svaki dio ove umjetnosti priča za sebe, recimo kalem, kako se priprema, koja je vrsta, i slično. Kaligrafija je, zaista, neizučena umjetnost - naglasila je ona.

Nermina Vehab Đulović jedna je od rijetkih žena u našoj zemlji koja se bavi kaligrafskim oslikavanjem džamija i drugih objekata.

- Po struci sam magistar slikarstva. Završila sam Likovnu akademiju, gdje sam diplomirala, magistrirala iz oblasti kaligrafije. Svoj angažman imam na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, kao asistent. Pored toga kao profesor kaligrafije predajem kurseve. Prije toga sam bila u nastavi, kao nastavnik likovne kulture. Već 11 godina radim na projektima oslikavanja enterijera i eksterijera, najviše vjerskih objekata. Pored toga, privatno radim kaligrafske radove - kazala je ona.

Ovom prilikom posjetitelji su imali priliku vidjeti neke od njenih radova, vidjeti kako se rade ispisi, ali i priliku da sami pokušaju nešto napisati.

Izložba "Pod nebom vedre vjere" će za javnost biti otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i još nekoliko zanimljivih radionica.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi. (kraj)