A+ A A-

Svečano obilježena 15. godišnjica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka

Svečano obilježena 15. godišnjica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka

SARAJEVO, 15. NOVEMBAR 2023. (MINA) - Svečano obilježavanje 15. jubilarne godišnjice Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, naučnoistraživačke ustanove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održano je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Direktor Instituta dr. Ferid Dautović ovom prilikom naglasio je da je ova institucija napravila izvrsne pomake u očuvanju i afirmiranje islamske tradicije.

„U dosadašnjem radu i djelovanju Institut se potvrdio kao značajna naučnoistraživačka ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, što su mu priznali kako domaći tako i strani istraživači i javni radnici, a posebno imami i obični Bošnjaci muslimani koji u Institutu vide ustanovu koja djeluje na zaštiti njihovog vjerskog identiteta“, kazao je Dautović.

Dodao je da je uz to Institut, zahvaljujući aktivnom naučnoistrživačkom djelovanju, postao prepoznat kao jedina ustanova koja posvećeno, naučno i argumentirano djeluje na afirmaciji islamske tradicije Bošnjaka i njenog očuvanja od stranih utjecaja te memorijalizaciji genocida nad Bošnjacima.

„U 15 godina svoga postojanja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka izrastao je u respektabilnu i prepoznatljivu naučnoistraživačku ustanovu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i time opravdao svoje osnivanje, postojanje i dalji kontinuirani naučno istraživački rad na očuvanju i afirmacije islamske tradicije Bošnjaka“, poručio je direktor Dautović.

U ime Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice prisutnim se obratio dr. Ekrem Tucaković.

„Kroz Institut imamo obavezu da čuvamo vlastitu tradiciju i korijene na kojima izrastamo. Tradicija nije mrtva, nevažna, nego je faktor, element, snaga, iz koje crpimo duhovne sokove. Nema kulture jednog naroda bez tradicije“, kazao je, između ostalog, Tucaković.

Gost predavač ovom prilikom bio je inicijator osnivanja i prvi direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka prof. Mehmedalija Hadžić.

„Počeci su bili teški. Danas smatram da se Institut treba povezati sa institucijama ove vrste u regionu i svijetu, jer bez tradicije ni jedan narod ne može postojati. Tradicija je osnova kulture svake zajednice. Ako tu činjenicu zaboravimo, onda ćemo uvijek polaziti od samog početka. Dužni smo da nastavljamo tragovima onih prije nas, da tragove poznajemo, da ih budemo svjesni, da kada to uradimo, onda postignemo svoje tragove za generacije koje dolaze“, kazao je Hadžić.

Na svečanosti su dodijeljene i zahvalnice institucijama s kojima je Institut u proteklom periodu ostvario dobru saradnju: Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, Vakufska direkcija Islamske zajednice, Gazi Husrev-begova biblioteka i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića.

Današnjom svečanosti ujedno je otvorena i četvrta manifestacija Instituta „Dani islamske tradicije Bošnjaka.“

Institut se bavi naučnoistraživačkom djelatnošću iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka koja obuhvata naučnoistraživački i obrazovni rad. Područje djelatnosti Instituta obuhvata proučavanje pisane i usmene, duhovne i materijalne tradicije Bošnjaka kao i proučavanje društvene i kulturne stvarnosti Bošnjaka.

Naučnoistraživački rad podrazumijeva kreativni rad čiji rezultat doprinosi otkrivanju novih znanja i korištenju postojećih znanja iz oblasti islamske tradicije Bošnjaka. (kraj)