A+ A A-

U Sarajevu realizovan interaktivni forum "Vakuf 2.0 - Pogled mladih"

U Sarajevu realizovan interaktivni forum "Vakuf 2.0 - Pogled mladih"

SARAJEVO, 25. APRILA, 2024. MINA - Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS) danas je realizovala interaktivni forum "Vakuf 2.0 - Pogled mladih".

Riječ je o aktivnosti koja se realizuje u okviru manifestacije "Dani vakufa, a mladi su kroz diskusiju i razgovor sa prof. dr. Fahirom Fejzić - Čengić imali priliku upoznati se sa pojmom vakufa, njegovim historijskim značajem, ali i položaju koji ima ili treba imati u aktuelnom trenutku.

“Sa mladima razgovaramo o temi davanja, izdvajanja, doniranja, filantropije, zaklada i vakufa. Riječ je o terminologiji koja njima ne treba biti strana. Profesorica je upravo istakla to da sve kreće od kuće, gdje se mlada osoba nauči da nešto čini za drugoga”, rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Ono na šta se posebno želi ukazati jesu motivi za uvakufljenje, gdje primat ima osjećaj religioznosti, ali i socijalni aspekt koji u konačnici i daje vakufu ostvarenje njegove svrhe, a to je da služi široj društvenoj zajednici kao trajno dobro.

Mladi su imali priliku upoznati se sa historijom nastanka vakufa, te činjenicom da je veliki dio Bosne i Hercegovine ima vakufe koji su od velike koristi za cijelo društvo.

“Današnjim interaktivnim razgovom smo htjeli mladima približiti ideju vakufa kao izraza ljudskog dobročinstva, zahvaljujući kojem je nastala islamska civilizacija, pa i ovaj Univerzitet”, kazao je direktor Zajimović.

Istakao je da treba biti svjestan da vakuf nije specifikum samo za starije generacije, zahvaljujući kojima je zaista i nastala bogata vakufska kultura.

“Veliki broj vakifa u 16. stoljeću, koje se smatra zlatnim dobom, su bili mladi vakifi”, pojasnio je direktor Zajimović.

Rektor Yildirim je kazao da je IUS sa zadovoljstvom domaćin ovog skupa i prilike za mlade da diskutiraju o važnoj temi vakufa i njegovog značaja.

„Organizirali smo ovaj program kako bi mladi iznijeli svoja mišljenja o vakufima s fokusom njihovog doprinosa ovaj temi. IUS, pored svojih redovnih univerzitetskih aktivnosti, učestvuje u ovakvim događajima kao društveno odgovorna ustanova. Lijepo je da je IUS kao vakufska ustanova domaćin ovakvog skupa na temu vakufa čija historija u BiH seže i pet stoljeća unazad“, kazao je Yildirim.

 

Podsjećamo, manifestacija “Dani vakufa” je počela 19. aprila i trajat će do 7. maja. (kraj)