A+ A A-

Sarajevo: Održana svečanost povodom završetka mektepske pouke

Sarajevo: Održana svečanost povodom završetka mektepske pouke

SARAJEVO, 26. MAJ 2024. (MINA) - U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je, nakon finalnog mektepskog takmičenja, održana svečanost povodom završetka mektepske pouke u 2023/24. godini.

Svečanosti su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić, direktor Fonda "Bošnjaci" Šahin Kerla, kao i drugi predstavnici Islamske zajednice.

- Izražavam svoje veliko zadovoljstvo i sreću da smo danas okupljeni ovim povodom. Ima dova koju stalno učimo, svjesni da je znanje najveći dragulj koje je Gospodar darovao,  Gospodaru, povećaj moje znanje. Znanje je ono čime se čovjek, kao najljepšim ruhom, može okititi. Zato, naša djeca koja pohađaju mektebe su na tragu našeg osnovnog zaduženja kojim nas je Poslanik obavezao kada je kazao Poslan sam kao vjeroučitelj, kao onaj koji poučava, odgaja, upućuje na pravi put - kazao je reisul-ulema u obraćanju prisutnim.

EMRA4153.JPG - Sarajevo: Održana svečanost povodom završetka mektepske pouke
Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović

Dodao je da je "tako i naše okupljanje u mektebima hod stazom Poslanika, da našu djecu, omladinu, poučimo onom što je suština naše vjere".

- Istine vjere su sadržane u Kur'anu i sunnetu, to je osnova naše vjere. Zato, svi oni koji se nalaze na putu poučavanja onog s čim je došao Poslanik, stoje na njegovom mjestu. Čestitam našoj djeci, onima koji su uzeli učešća na takmičenju ali svoj djeci u mektebima, koja marljivo dolaze i uče, kao i muallimima koji su vrijedno radili tokom cijele godine. Zahvaljujem svim služama unutar Islamske zajednice, koje rade na ovim programima. Rad koji oni unose u živote mladih ljudi je nešto što je neizmjerno važno i vrijedno. Polaznicima naših mekteba želim da usvoje što veće znanje i da to znanje koristi u njihovim životima. Posebno čestitam i zahvaljujem Fondu "Bošnjaci" koji nas godinama prati, za sve ono što čini i radi da naša djeca imaju važnu podršku na putu stjecanja znanja - poručio je reisul-ulema Kavazović.

U obraćanju prisutnim, direktor Malkić je kazao da je ova mektepska godina uspješno završena, te je zahvalio reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću na kontinuiranoj podršci.

EMRA3697.JPG - Sarajevo: Održana svečanost povodom završetka mektepske pouke
Hafiz dr. Mensur-ef. Malkić

- Danas smo završili još jednu od bitnih aktivnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za čiju je realizaciju bila zadužena Uprava za vjerske poslove. U ovu mektepsku godinu upisano je više od 105.000 polaznika, a njih više od 80.00 je dolazilo redovno u mekteb.

Najbolji među njima su danas bili s nama.

Čestitam pobjednicima današnjeg takmičenja, ali i svim takmičarima i njihovim muallimima i muallimama - kazao je, između ostalog, dr. Malkić.

Voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove dr. Enes-ef. Svraka podsjetio je da je mektepska pouka jedna od najznačajnijih aktivnosti Islamske zajednice.

- Danas smo uručili nagrade najvrednijim, najuspješnijim takmičarima, kao i njihovim muallimima.

Naši polaznici se izvanredno trude na putu stjecanja znanja.

Zahvaljujemo svima koji su svojim prisustvom odali prizanje našim polaznicima mekteba - kazao je dr. Svraka.

Ovom prilikom dodijeljena su priznanja i nagrade polaznicima mekteba - pobjednicima mektepskog takmičenja, kao i priznanja i nagrade najuspješnijim muallimima kroz mektepsko takmičenje. Nagrade je obezbijedio Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fond "Bošnjaci".

Također na svečanosti je uručena i zahvalnica Fondu "Bošnjaci". 

Prigodan program izveli su polaznici mektepske pouke medžlisa Islamske zajednice Žepče i Prijedor. (kraj)