A+ A A-

Njemačka: Završen prvi ciklus tribina o genocidu u Srebrenici

DE.jpg

NJEMAČKA, 7. juni 2024 - Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uz podršku Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica uspješno je završila prvi ciklus tribina i izložbi pod nazivom "Svijet pamti Srebrenicu: Lekcije iz Genocida u Evropi".

Ovi događaji, u okviru projekta The World Remembers Srebrenica, održani su u tri njemačka grada: Berlinu, Frankfurtu i Saarbrückenu, od 4. do 6. juna 2024. godine, a ostavili su dubok dojam na njemačku publiku koja se mogla na ovaj način dodatno upoznati s posljedicama genocida u Srebrenici.

Glavni govornik Hasan Hasanović, svjedok genocida i naučni saradnik Memorijalnog centra Srebrenica, podijelio je svoje lično iskustvo i stručno znanje o genocidu u Srebrenici, pružajući autentičan uvid u patnje i stradanja žrtava. Njegovo svjedočenje bilo je ključni element u dokumentiranju genocida.

U Berlinu, 4. juna, uz Hasanovića je govorio Keno Verseck, renomirani novinar koji je izvještavao o Bosni i Hercegovini i napravio dokumentarni film o Srebrenici. Verseckova ekspertiza o Balkanu i Istočnoj Evropi značajno je doprinijela globalnom razumijevanju političkih i društvenih promjena u regiji.

U Frankfurtu je 5. juna domaćin bio direktor Centra Anne Frank prof. dr. Meron Mendel. Gradonačelnica grada Frankfurt Nargess Eskandari-Grünberg podržala je ovu inicjativu obilježavanja genocida u Srebrenici i pružila pismo podrške. Pored Hasanovića obratili su se i Amer Dezić i Dženita Krupalija, brat i sestra koji su nakon vlastitog iskustva progona, traume i ukradenog djetinstva, a kasnije i uspješne integracije u njemačko društvo izrasli u glasnogovornike preživjelih vršnjaka.

U Saarbrückenu, 6. juna, domaćin je bila Fondacija političke stranke CDU čiji se zamjenik direktora Domink Holl obratio publici. Bivša članica Evropskog parlamenta Doris Pack se također odazvala pozivu i obratila publici. Direktor Konrad Adenauer Fondacije u pokrajini Saarland dr. Karsten Dümmel, koji je prethodno pet godina služio kao direktor ove fondacije u Bosni i Hercegovini, govorio je o značaju memorijalizacije genocida.

Svi ovi događaji organizirani su u prostorijama i u saradnji sa značajnim njemačkim institucijama. U Berlinu je domaćin bila Njemačka akademija o islamu (Deutsche Islam Akademie), u Frankfurtu Centar za susrete Anne Frank (Begegnungsstätte Anne Frank), a u Saarbrückenu Konrad Adenauer Fondacija i Fondacija CDU (Union Stiftung). Organizaciju i moderiranje sve tri tribine, kao i izožbe, vodila je dr. Dževada Šuško, voditeljica Odjela za međunarodnu saradnju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BiH, uz podršku Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD).

Ovi događaji imaju poseban značaj u kontekstu nedavne Rezolucije o Srebrenici usvojene u Ujedinjenim nacijama, čiji je sponzor bila Njemačka. Usvajanje rezolucije predstavlja važan korak ka međunarodnom priznanju genocida i podršci žrtvama. Njemačka podrška u ovom procesu naglašava predanost ove države pravdi i sjećanju na Genocid, čime doprinosi globalnoj borbi protiv genocida. (kraj)