A+ A A-

Mekka: Pristigla skoro polovina hadžija iz BiH, svi dobro i zdravo

           Dzevad.jpg

MEKKA, 9. JUNI 2024. (MINA) – Dolaskom hadžija koji su jutros sa sarajevskog aerodroma poletjeli avionom u 10.05 sati, u Mekku je pristigla skoro polovina od 2225 ovogodišnjih hadžija iz naše zemlje.

      Hadžije su dobro i zdravo i obavljaju obred umre prema planiranom rasporedu. Zbog velikih vrućina ovaj obred naše hadžije obavljaju u večernjim satima.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH Dževad-ef. Hadžić izjavio je za Agenciju MINA da je dosadašnjih dio planiranih aktivnosti odlično realiziran.

„Sve je, u organizacijskom smislu, prošlo odlično. Organizacija ispraćaja hadžija iz Sarajeva protiče vrlo dobro, koordinirana od strane Ureda i naših vodiča. Mislim da je to već uhodana šema i nemamo nikakvih problema kod ispraćaja iz Sarajeva. Isto tako, ovdje doček hadžija protiče perfektno. To je vrlo komplicirana procedura, ali je sve pripremljeno ranije, da naše hadžije ne čekaju ni malo, odmah se ukrcaju u autobuse i kreću prema Mekki“, kazao je Hadžić.

Ističe da mnogi ne znaju koliko je ustvari posla urađeno da bi se imali ovakvi organizacijski rezultati.

„Puno toga trebamo uraditi da bi hadžija krenuo na hadž, rahat došao do Mekke, smjestio se u hotel i počeo obavljati obrede. Sve hadžije koje su stigle u Mekku su odmah sa svojim vodičima krenule u obavljanje umre. Svi su obavili umre. Vodiči tu imaju poseban teret, zbog toga što prvo odvedu zdrave hadžije, a onda se vrate po one bolesne i s njima ponovo obave umru, na način koji je prilagođen njihovom zdravstvenom stanju. Velike su vrućine, temperatura dostiže oko 45 stepeni, i ne želimo izlagati hadžije opasnostima od sunčanica i toplotnih udara. Odgodili smo umre za večernje sate, kad zađe sunce, i onda vodiči na dobar način obave umru sa svojim hadžijama“, kazao je Hadžić.

Vođa ljekarskog tima dr. Adem Zalihić, specijalista urgentne medicine, kazao je da je dio medicinskog tima je pristigao s prvim hadžijama u Mekku, i po prispijeću se odmah pristupilo organiziranju ambulante.

„Hvala Bogu, sve planirane i predviđene lijekove za funkcionisanje naše ambulante, kao i medicinsku opremu, smo uspjeli dobaviti i instalirati ambulantu. Ambulanta u potpunosti funkcionira. Imali smo nekih 25 do 30 intervencija, sve je riješeno. Kako prispijevaju hadžije prispijevaju i ostali članovi medicinskog tima, a u pratnji većine hadžija se u nalazi jedan od medicinskih radnika“, kazao je Zalihić.

Podsjetio je ranije preporuke hadžijama, odnosno da vode brigu o higijeni ruku, klima uređajima, i da nove papuče nisu preporučene.

„Već imamo pacijenata s žuljevima. Van ihrama, uputno je nositi čarape na nogama. To su minorne tegobe, ali je bolje da nam ništa ne smeta“, kazao je Zalihić.

Posljednji avion s hadžijama iz Sarajeva prema Džeddi bi trebao poletjeti 12. juna u 21.20 sati, a dolazak hadžija u hotel La Meridien Towers u Mekki očekuje se oko 6.00 sati 13. juna. (kraj)