A+ A A-

SAOPĆENJE REISU-L-ULEME O ZLOČINU NAD BOŠNJACIMA

     Sarajevo, 22. maj 2007. (MINA) - Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić oglasio se danas saopćenjem za javnost  u povodu 15. godišnjice zločina nad bošnjačkim izbjeglicama koje su crnogorske vlasti u maju 1992. godine izručile Karadžićevim egzekutorima koji su nad njima počinili teški zločin:

     - Ovog maja Bosna i Hercegovina obilježava još jednu tužnu obljetnicu: petnaest je godina od kada je crnogorska vlast nezakonito uhapsila i Karadžićevim egzekutorima isporučila više od stotinu bosansko-hercegovačkih izbjeglica, koji su se na početku rata, računajući na crnogorsko čojstvo i međunarodne konvencije sklonili u Crnu Goru.

     No, to je povjerenje izigrano nakon sramnog lova na muslimane Bošnjake, koji je sličio lovu nacista na Jevreje, i koji je trajao 23 dana, ubijeno je više od 83 muslimana Bošnjaka. Za njihovo ubistvo još niko nije odgovarao.

     I pored eksplicitnih zahtjeva Evropskog savjeta i drugih relevantnih međunarodnih organizacija, zvanična Crna Gora još ništa nije učinila da porodice deportovanih ljudi obešteti a nalogodavce i izvršioce tog teškog zločina pravično kazni.

     Ni bosansko-hercegovačka vlast i nadležni organi još ništa nisu uradili da se počinioci ovog zločina procesuiraju. Stoga apelujem na vlasti Crne Gore i BiH da sve učine kako bi se sa ovim zločinom Crna Gora suočila moralno, materijalno, i krivično.

     Moralno bi bilo da država Crna Gora 25. maj, dan kada je crnogorska policija pun autobus uhapšenih Bošnjaka predala Karadžićevim ubicama, proglasi i Danom sjećanja na tu crnogorsku Srebrenicu, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme.

  IMG_0477 (Small)

Na današnjem protestu porodica žrtava pred crnogorskom Ambasadom u Sarajevu položeno je cvijeće i pročitani su zahtjevi porodica upućeni Vladi Crne Gore