Logo

PRIZNANJE GLAVNOM IMAMU IZ BOŠNJAKA U NORVEŠKOJ

kobilica     Sarajevo, 12. februar 2007. (MINA) -  U subotu, 10. februara u Oslu je održana izborna Skupština Islamskog   savjeta /Islamsk Råd/. Skupštini je prisustvovalo četrdeset delegata-predstavnika svih islamskih zajednica koje egzistiraju u Norveškoj.

     Uloga Islamskog savjeta Norveške je vrlo zapažena, jer je to krovna organizacija  svih muslimana koji žive u Norveškoj. Prema nepotpunim pokazateljima u Norveškoj danas živi oko130 000 muslimana, što predstavlja skoro četiri posto od ukupnog   broja stanovništva, te je Islam po broju vjernika druga religija   Norveške.

     Uloga  i značaj Islamskog savjeta  u Norveškom društvu je   vrlo zapažena i Norveška vlada  mu pridaje vrlo  važno mjesto  kada se raspravlja  o pitanjima vjerskog  života  uopće, te je to i prakticno pokazalo dotacijom od pola miliona norveskih kruna.

     Na  zasjedanju  Skupštine izabrano je i novo rukovodstvo Islamskog savjeta .

     Za predsjednika  Islamskog   savjeta izabran  je Senaid ef Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, potpredsjednik je Asgar Ali -predstavnik Pakistanske islamske zajednice dok je za sekretara  izabran Abdulah Oskurt – predstavnik Turske islamske zajednice.

      Izbor Senaida ef. Kobilice, glavnog  imama IZ Bošnjaka u Norveškoj za predsjednika  Islamskog savjeta je veliko priznanje  ovom imamu ali ujedno i  Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.