A+ A A-

Hatma dova za rahmetli Aliju Izetbegovića

Sarajevo, 20.oktobar 2008. (MINA) - Povodom pete godišnjice od preseljenja na Ahiret predsjednika Alije Izetbegovića, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je danas u podne organizirao hatma-dovu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Tom prilikom reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao:

-Rahmetli presjednik Alija Izetbegović nije zadužio samo Bošnjake da ga se sjećaju, već i sve ljude koji drže do moralnih vrijednosti u politici i koji vjeruju u vrijednost slobode i pravde za svakog čovjeka. Primjer života i djela predsjednika Alije Izetbegovića je najbolji dokaz da i mali narodi mogu imati velikana kojeg poštuje cijeli svijet - kojeg cijeni Zapad i Istok. Kako prolazi vrijeme sve više smo svjesni veličine čovjeka koji je znao bosansko nemoguće pretvoriti u bosansko moguće.
Zato nam nedostaje presjednik Alija - da nam svojom mudršću osvježi dušu i svojom hrabrošću da nam olakša bosansko breme.

Naše sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića ne treba njemu, već treba nama da se zapitamo gdje smo i kakvi smo danas u očima svojim i u očima drugih. Možemo li reći da smo dostojini imena i djela Alije Izetbegovića? Da li bismo smjeli pogledati mu u oči?

Svaki odgovor ima jednu istinu - misao i djelo Alije Izetbegovića će sve nas nadživjeti, jer „tako Allah navodi primjer za istinu i neistinu: otpaci se odbacuju, dok ono što koristi ljudima ostaje na zemlji..." (Kur'an, 13:17).

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini uvjek će se sjećati rahmetli Alije Izetbegovića sa zahvalnošću za sve što je učinio za islam i muslimane u domovini i u svijetu. Lijepo je pripadati narodu kojem je pripadao Alija Izetbegović i lijepo je kad vas u svijetu ljudi prepoznaju i poštuju zato što ste njegov sunarodnik.

Neka Uzvišeni Allaha podari lijepi Džennet Aliji Izetbegovići a nama, njegovim potomcima, neka Allah dadne njegovu mudrost i hrabrost za naš opstanak i razvoj u našoj nam domovini Bosni i Hercegovini, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić